Napirend

A mai rohanó világban a szülőknek sokszor gondot okoz az óvodák őszi, téli és nyári szünete. Óvodánk egész évben nyitva tart. Az év minden hétköznapján – kivéve a munkaszüneti és ünnepnapokat – sok szeretettel várjuk a csemetéket.

7:30 – 8:00, A gyerekek érkezése

Miután egy gyermek megérkezik a családi napközibe, segítjük a szülőtől való elválást, majd ráhangoljuk őt a rá váró napra, tevékenységekre. Fontos az is, hogy biztosítsuk a szülőt, gyermeke hamar megnyugszik, és egész nap jól érzi magát nálunk.

8:00 – 8:30, Reggeli

A reggeli kialakításánál is fontos az egészséges, változatos ételek kialakítása. A gyerekekkel közösen terítjük az asztalt, ezzel is önállóságra buzdítjuk őket.

8:30 – 8:45, Reggeli utáni gondozási feladatok elvégzése

A nagyobb, önállóbb gyerekek kéz- és fogmosásának felügyelete, szükség esetén a wc-re menetel felügyelete, a kisebb, pelenkát viselő gyerekek tisztába tétele, szükség esetén mosdatása.

8:45 – 10:00, Szabadon választott és/vagy megszervezett játék ideje

A nap ezen szakaszában biztosítjuk a gyerekeknek a szabad játék örömét. Amellett, hogy maguk döntenek, mivel foglalkoznak, mi segítjük a helyes útmutatással, a játékok használatától a közös játékba híváson át, a megfelelő viselkedés betartatásáig.

Minden napra vannak foglalkozások, ami lehet kreatív, fejlesztő tevékenység, közös játék. Amennyiben egy gyermek ebben nem akar részt venni, sosem erőltetjük, de a lehetőséget minden esetben biztosítjuk számukra.

10:00 – 10:20, Tízórai

Minden esetben nyers zöldség és/vagy gyümölcs.

10:20 – 11:40, Szabadtéri foglalkozás, gyerekek megmozgatása

Az ebéd előtt, amennyiben az időjárás megengedi, kimegyünk a kertbe, a játszótérre. Tartunk motorozást, bújócskázunk a szabadban. Vár a csúszda, a homokozó. Ősszel falevelet gyűjtünk, amit később hasznosítunk kreatív foglalkozásunkon, tavasszal virágmagot ültetünk, télen hóembert építünk.

Mindennap beiktatunk olyan játékos tornafoglalkozásokat, melyek alkalmával teljes egészében megmozgatjuk a gyerekeket. Ez lehet a szabadban, amennyiben az időjárás megengedi, de a zárt térben, mondókázás, éneklés, játék közben is iktatunk be mozgást.

11:40 – 12:30 Ebéd előkészítése, étkezés, elpakolás

Az ebédet ebédszállító cégtől rendeljük. Megrendeléskor figyelembe vesszük, ha a gyerekek közt van vegetáriánus, cukorbeteg, lisztérzékeny… stb. Az ilyen típusú étkezést a szülőkkel együttműködve állítjuk össze a nap minden étkezése esetében.

12:30 – 15:00, Pihenés előkészítése, tisztálkodás, délutáni alvás

Ebéd után alvószobába megyünk, ahol már az előkészíttet ágy várja a gyerekeket. A megfelelő pihentető alvás egyik feltétele a kényelmes alvóhely kialakítása. Fogmosás, pelenkázás vagy wc-re kísérést követően és az előzetes alapos szellőztetés után mesét olvasunk, esetenként halk, nyugtató zenével és megfelelő fényviszonyok megteremtésével adjuk meg a pihenés feltételeit.

15:00 – 15:30, Ébredés, uzsonna

Ekkor a gondozók már készülnek az uzsonnára. Ébredést követően foglalkozunk, játszunk a gyerekekkel. Szabadon választott játékokkal, de ekkor is megadva a lehetőséget csoportos játékra, foglalkozásra. Ezután az előkészített, szintén a napszaknak és a gyerekeknek megfelelő étellel kínáljuk őket.

15:30 – 16:30, Szabad játék, folyamatos hazamenetel

Az évszak figyelembe vételével a szabadban is eltölthetjük az időt. Ebben az időben a szülők folyamatosan érkeznek a gyerekekért. Ekkor szükség esetén tájékoztatjuk őket a napi fontosabb történésekről.

Speciális programokkal színesítjük gyermekeink életét. Heti rendszerességgel érkezik hozzánk zenepedagógus és gyógypedagógus. Bábelőadásokat, koncerteket szervezünk olykor intézményen belül. Ellátogatunk érdekes helyekre (állatkert, múzeum). Ünnepek alkalmával hagyományőrző programokkal kedveskedünk a szülőknek. Minden második hónap végén „szülőnapot” tartunk, ahol személyesen bepillanthatnak a szülők, nagyszülők a gyermekek óvodai életébe.